In primul rand
EXPERIENTA

Toate specialitatile
Medici specialisti cu peste 10 ani experienta

Am dat dovada de
PROFESIONALISM

Am castigat increderea
Reusita in peste 95% din cazuri

Aparatura si dotare
de exceptie

Rezultate excelente
asigurate de aparatura de ultima generatie

  • carii la copii

    Caria de biberon

    Caria de biberon, tip particular de carie, reprezinta o forma severa de carie precoce a dintilor temporari. Primele semne de imbolnavire apar la varste foarte mici, la scurt timp dupa eruptia dentara.

    Caria de biberon se localizeaza pe suprafetele dentare considerate cu risc scazut de carie, de regula pe suprafetele netede vestibulare si orale. Primul grup afectat este cel al incisivilor inferiori, apoi cel al molarilor unu, al caninilor si, in final, al molarilor doi.

    Caria de biberon este determinata de contactul prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, formule de lapte, sucuri insulcite sau siropuri). Lichidele dulci prezente in alimenatia sugarului intretin bacteriile din cavitatea bucala, acestea producand acizi care ataca smaltul dintilor. Probabilitatea aparitiei cariei de biberon este cu atat mai mare cu cat timpul de expunere al dintisorilor la lichidele dulci este mai mare.

    Aceasta afectiune este favorizata si de faptul ca parintii folosesc biberonul ca sa adoarma si sa linisteasca copilul. Daca lasi copilul sa doarma cu biberonul in gura sau daca il folosesti excesiv, poti favoriza aparitia cariei.

    Caria de biberon are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt afectati destul de rau. In general, parintii apeleaza la medicul stomatolog in momentul in care apare durerea, cariile fiind numeroase si extinse, iar uneori singurul tratament posibil este extractia.

    Acest timp de carie pune o amprenta negativa asupra calitatii vietii copilului. Intre consecintele locale sunt incluse tulburarile functionale de masticatie sau antrenarea unor obiceiuri vicioase de interpozitie (a limbii, a buzei superioare). Pe de alta parte, copiii cu carie de biberon cresc intr-un ritm mai lent decat cei fara carii, unii dintre ei fiind chiar subponderali din cauza dificultatilor alimentare generate de durerile dentare.

    Cum putem preveni „cariile de biberon”?

    Mentineti o buna igiena orala a copilului: dupa fiecare masa tamponati gingiile si dintisorii cu un tifon steril imbibat in ceai de musetel; de indata ce apare primul dintisor folositi periuta si pasta speciale pentru bebelusi pentru a-i peria dintii;
    Folositi pasta de dinti fluorurata sau geluri fluorurate pentru protejarea smaltului dintilor;
    Nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul in gura;
    Nu hraniti copilul la culcare cu lapte pentru sugari, lapte, sucuri de fructe, apa indulcita sau bauturi carbogazoase. Dacă nu-l puteti dezobisnui sa adoarma cu biberonul, umpleti-l cu apa.
    Nu lasati biberonul la dispozitia copilului tot timpul;
    Incepeti obisnuirea copilului cu bautul din ceasca de la varsta de 6-12 luni. Inlocuiti complet biberonul cu o ceasca pentru copii inaintea implinirii varstei de 1 an.
    Intrebati-va medicul de familie sau medicul dentist dacă aportul zilnic de fluor este suficient pentru copilul dumneavoastra.

    Revenire la categoria de articole →