Implant dentar
Implantul dentar reprezinta cea mai eficienta si mai moderna metoda de inlocuire a dintilor lipsa.
Un implant dentar este un surub din titan pur care inlocuieste radacina unui dinte. Implantul dentar se insera in osul alveolar sub anestezie locala cu ajutorul unui aparat special conceput in acest scop numit fiziodispencer. Odata inserat in osul alveolar este lasat pentru integrare o perioada cuprinsa cel mai frecvent intre 2 si 6 luni, perioada ce difera in functie de calitate osului alveolar sau de tipul de implant folosit.
Un implant dentar este format din mai multe componente: implantul propriu-zis, surubul de acoperire, capa de vindecare, bont protetic (pe care se ancoreaza o coroana dentara,proteza fixa sau mobila) si surubul de conectare. In afara de aceste componente, medicul si tehnicianul mai folosesc stalpii de transfer, analogii implantari si o serie de cheite specifice fiecarui sistem de implante in parte. Desigur ca componentele difera de la un producator la altul si in functie de tratamentul ales de medic si pacient, dar in mare componentele sunt aceleasi.
Implantul dentar are ca principal avantaj posibilitatea de a realiza restaurari fixe si de a pastra integritatea dintilor restanti. Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala deoarece implanturile dentare elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati. In cazul in care confectionam o punte dentara, aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stalpi, dinti ce vor fi din pacate sacrificati (se scot nervii, si se slefuiesc dintii care odinioara erau sanatosi).
In cazul persoanelor edentate total sau terminal, la care inainte singura metoda de protezare era cu lucrari mobile, marele avantaj dat de implante este realizarea unor lucrari fixe sau mobilizabile pe care pacientii le accepta cu usurinta si le asimileaza cu dintii proprii in foarte scurt timp.
Revenire la categorie →