Grefe si reconstructii osoase ghidate
Odata cu pierderea dintilor oasele maxilare incep sa piarda din volum datorita procesului de atrofiere. Este cunoscut faptul ca oasele maxilare isi mentin forma si volumul datorita permanentei stimulari oferite de fortele masticatorii prin intermediul dintilor sau implantelor dentare. Osul nestimulat functional incepe sa se resoarba si de multe ori se ajunge la cazuri dramatice in care din intreaga masa osoasa maxilara ramane doar osul bazal; evident ca acest proces de atrofie este insotit de modificari functionale si estetice, cum ar fi infundarea buzelor sau a obrajilor, scaderea in dimensiuni a etajului inferior etc.
Procedurile de grefare a oaselor maxilare urmaresc mentinerea sau refacerea volumului osos pierdut. Se pot realiza imediat postextractional ( socket preservation ) sau ulterior daca volumul de os este insuficient inserarii unui implant dentar (sinus-lift cu abord intern sau extern , aditie osoasa verticala sau orizontala, bone split etc.).
Substantele folosite pentru grefare se pot clasifica in:
grefe alloplaste sau sintetice - care folosesc substante pe baza de hidroxiapatita, fosfat de calciu, biosticle etc. xenogrefe – folosesc o matrice de colagen de origine bovina, porcina sau cabalina. Sunt in totalitate resorbabile, constituind un suport pentru neoformare osoasa, mentinandu-si insa constanta forma si volumul initial; in plus, datorita gradului mare de puritate si a colagenului, favorizeaza formarea cheagului fibrino-hematic şi patrunderea ulterioara a celulelor reparatoare si regenerative. Sunt cele mai frecvente tipuri de grefe folosite deoarece se evita o interventie suplimentara de recoltare a osului autolog. In combinatie cu concentratele sangvine tip PRF se obtin rezultate excelente alogrefele – sunt grefe disponibile din bancile de tesuturi umane; sunt de obicei costisitoare si greu de obtinut. autogrefele – sunt grefe prelevate de la pacient; din punct de vedere al integrarii au cele mai mari sanse, dar sunt necesare operatii suplimentare de psrelevare; se poate recolta os de la nivelul cavitatii bucale (menton, retromolar etc.) sau de la nivelul tibiei, soldului etc.
Membranele de acoperire:
O alta componenta foarte importanta a grefelor o constituie membranele de acoperire care joaca un rol de bariera. Pentru a asigura integrarea unei grefe, ea va trebui intotdeauna protejata de o membrana, deoarece gingia care va acoperii defectul grefat are o rata de crestere mult mai mare decat o au celulele care asigura reparatia osului. In lipsa membranei gingia va creste in interiorul osului astfel incat se va obtine un tesut moale, cartilaginos in care medicul nu va putea insera implantele dentare.
Membranele pot fi: membrane sintetice - neresorbabile – de teflon, titan etc. membrane de colagen - resorbabile - frecvent sunt de origine animala ( bovina, porcina etc.) care in functie de grosime si structura se topesc si se resorb intr-un interval de 2-6 luni.
Revenire la categoria de articole →